torsdag 30 april 2015

5 maj - världsdagen för Pulmonell Hypertension

Den 5 maj uppmärksammas sjukdomen pulmonell hypertension (lungövertryck) runt om i hela världen. Totalt räknar man med att runt 25 miljoner är drabbade av av denna aggressiva och obotliga lungsjukdom och förutsättningarna för de som är sjuka skiljer sig mycket. I Sverige har vi tillgång till bromsmediciner och transplantation. I många länder saknas fungerade vård och sjukdomen leder till döden inom några år.

Världsdagen manifesteras på olika sätt, många väljer att måla sina läppar blå eftersom det är vanligt att de som lever med sjukdomen har blåtonade läppar till följ av syrefattigt blod. Andra väljer att delta eller arrangera olika evenemang i form av tävlingar och uppträdanden för att sätta sjukdomen i rampljuset.

Det ordnas också en uppsjö av digitala aktiviteter, exempelvis sker en uppsamling till en gigantisk manifestation i sociala medier (du kan enkelt delta genom att klicka på Join this Thunderclap nedan). Klockan 12.00 CET den 5 maj kommer alla som deltar att via t.ex. Facebook eller Twitter samtidigt att publicera information om att idag är det världsdag för sjukdomen pulmonell hypertension samt vad det innebär.

PAH-föreningen i Sverige kommer inte att ha något publikt evenemang just denna dag, men om du själv vill skriva något på sociala medier om världsdagen så använd gärna den officiella  hashtagen (digital uppmärkning)  #BREATHOFSUCCESS.