söndag 21 maj 2023

Fårölägret 2023

 


Den 11-14 maj så ordnade PAH Sverige för femte gånger ett läger på den undersköna ön Fårö som ligger norr om Gotland.

Torsdag

På ankomstdagen droppade deltagare från hela landet in till Fårö kursgård. Många kom med färjorna från Nynäshamn och Oskarshamn och några kom med flyget. På kvällen samlades vi för en gemensam middag och efterföljande samtal.


Fredag

Samlingslokal Fårö kursgård

Frukost vid kl 8 och sedan samlades vi för samtal om sjukdomarna PAH och CTEPH (kronisk lungemboli). Förmiddagspasset avslutades med att Henrik Thoursie från läkemedelsbolaget Janssen presenterade appen PH Human som är ett stöd för den som lever med PAH.

Vi hade verkligen tur med vädret under våra dagar på Fårö, så efter lunch bestämde vi oss för att fortsätta dagen ute i det fria. Under eftermiddagen pratade vi om att det är viktigt att träna/röra på sig även om orken är begränsad.
På eftermiddagen gjorde vi en utflykt till hemlig adress (avslöjar inget) som avslutades med en tur till havet och till sist Fårö kyrka där Ingemar Bergman ligger begraven.

Efter middagen delade vi upp oss för samtal i två grupper, en för närstående och en med dem som lever med sjukdom.
Lördag

Langhammars raukområde

Stugor vid Langhammars

Efter frukost så samlades vi för samtal kring psykisk ohälsa och sedan blev det en lite längre vila från lunch och fram till kl 14.30 innan vi satte oss i våra fyra bussar för en tur runt ön. Först åkte vi till Sudersand där vi kunde shoppa souvenirer, äta glass och få uppleva den fantastiska stranden. Sedan åkte vi vidare mot Langhammars och ett stort område med raukar. På kvällen hade vi sista middagen tillsammans och sedan blev det Melodifestivalen som kröntes med en svensk seger!


Söndag

Blå lagunen

Tidig avresa från kursgården. Vissa åkte direkt till Visby medan resten tog en sväng förbli Blå lagunen som är ett vattenfyllt kalkbrott och som på sommaren är ett populärt utflyktsmål. Vi samlades en sista gång för en gemensam lunch i Almedalen i Visby.

 

Från oss i styrelsen vill vi säga ett stort tack till alla som deltog. Vi vill också tacka Janssen och PHA Europe som har bidragit med projektstöd till fårölägret.