fredag 23 oktober 2015

Företag satsar på ökad tillgång till lungor för transplantation


En specialbyggd grisfarm för att "odla" lungor som kan transplanteras till människor. "Celltvättning" av donera lungor så att de inte stöts bort vid en transplantation. Det låter som science fiction, men det är pågående projekt hos det annorlunda företaget United Therapeutics.

Företaget grundades av Martine Rosblatt då hennes dotter fick diagnosen PAH vid tidig ålder. Hon var inte nöjd med den behandling som erbjöds och bestämde sig för att starta ett företag för att ta fram en bättre produkt. Resultatet känner vi till i Sverige som Remodulin, som är en form av prostacyklin (ges intravenöst).

Att starta ett företag för att rädda livet på sin barn låter som en saga och faktum är att Martine Rosblatt är en minst sagt ovanlig kvinna. Hon föddes som man vid namn Martin Rosblatt. Begåvad men utan pengar  jobbade han parallellt med att han pluggade juridik. På 80-talet väcktes intresset för satellitradio (stort i USA) och Martin startade Sirius som idag är USA:s största satellitradiokanal. På 90-talet fick dottern insjuknade såldes Sirius och m United Therapeutics startades. 1994 bytte Martin kön och blev Martinne som 2014 var USA:s högst betalda kvinnliga VD.

Numera har Martine siktet inställt på att lyfta lungtransplantation till en helt ny nivå. Bara i USA dör runt 400 000 årligen till följd av lungsjukdom, men endast 1000 lungtransplantationer genomförs. Framtiden får utvisa om grislungor och celltvättning passerar projektstadiet, men en metod som redan är igång hos United Theraphetics kallas Ex-vivo lung perfusion technology och den möjliggör att en donerad lunga kan hållas igång artificiellt i väntan på rätt mottagare. Utan denna teknologi klarar sig ett par lungor endast några timmar utanför kroppen.